زالو درمانى
زالو درمانی یا لیچ تراپی (Leech therapy) یک روش درمانی است که در دنیا مطرح بوده و در چند دھه اخیر رشد زیادی داشته است. قدمت استفاده از زالو به ٢۵٠٠سال قبل می رسد و در طب سنتی ایرانی نیز بزرگانی چون ابن سینا از این روش برای درمان بیماری ھا استفاده میکردند.
نحوه عملکرد زالو
ابتدا زالو روی پوست قرار گرفته و با دندان ھای خود پوست را گاز میگیرد. بزاق دھان زالو دارای موادی از جمله ھیرودینه (ضد لخته خون)، بیحس کننده موضعی (کاھش درد)، وازودیلاتور (بھبود گردش خون) است که از غدد بزاقی ترشح شده و ھنگام تغذیه زالو وارد بدن میزبان می شوند. ھمچنین زالو با ایجاد مکش مواد زاید را به موضع کشیده و آنھا را دفع میکند. زالودرمانی معمولا بین 30 تا 45 دقیقه انجام میشود و ھر زالو تقریبا 15 میلی لیتر خون میمکد.
زالو درمانی برای درمان چه بیماری ھایی مفید است؟
زیبایی پوست (تامین خون و مواد غذایی و اکسیژن کافی و در نتیجه جوانسازی پوست) بعد از جراحی زیبایی، جلوگیری از تشکیل لخته و ھماتوم ، رفع ریزش مو (بھبود خونرسانی و تغذیه فولیکول مو )بیماری قلبی( بھبود گرفتگی عروق و عوارض آن) دیابت ( برقراری گردش خون در اندام انتھایی و کمک به بھبود زخم و جلوگیری از قطع عضو) بیماریھای مفاصل ( آرتروز، روماتیسم مفصلی،..) واریس، بواسیر، سیاتالژی، سردرد میگرنی و برخی از مشکلات شنوایی
مراقبت ھای قبل از زالو درمانی
- محل زالو درمانی باید کاملا تمیز و پاکیزه و ترجیحا بدون مو و مواد آرایشی باشد.
- خانم ھا در زمان عادت ماھیانه نباشند.
- داروھای ضد انعقاد مانند ھپارین و وارفارین و آسپیرین از 24 ساعت قبل زیر نظر پزشک
قطع شود.
مراقبت ھای بعد از زالو درمانی
- تا 24 ساعت بعد از گذاشتن زالو حمام نروید.
- در صورت بروز ھر گونه عارضه از جمله خارش و خونریزی شدید حتما با پزشک خود
مشورت کنید. - از خوردن غذاھای غلیظ و شور و ترش و خیلی شیرین تا چند روز خوداری کنید.
چه افرادی نباید زالو درمانی شوند؟
افراد کم خون و افرادی با بیماریھای انعقادی خون و زنان باردار بھتر است زالو درمانی نشوند. سایرین نیز حتما باید قبل از زالودرمانی توسط پزشک متخصص ویزیت شوند.
دکتر سوده تیموری – متخصص طب سنتی ایرانی